Mengadap Sultan Setambul XXII
Gerau ialah tukang masak diraja. Nak cari istilah untuk dapur istana tak jumpa. Tapi tak masuk sebab tutup tengah ubahsuai. Di bawah kubah-kubah kecil yang menudung dan serombong-serombong asap yang menjulang awan ada peragaan seragam-seragam tukang-tukang masak, pelayan-pelayan sultan, senduk dan sudip, periuk dan belanga.
Pada zaman Dinasti Ching, Kota Larangan mempunyai 185 orang gerau dan membeli 3000 ekor ayam seminggu demi menampung 1200 orang sida-sida, 840 orang pengawal dan 350 orang inang dan dayang walaupun dinasti itu telah berakhir.
Ada 1200 orang gerau di Topkapi yang menyediakan 20000 hidangan makanan setiap hari, termasuk hidangan tiga kali makan untuk 5000 orang yang tinggal di istana dan hidangan yang diagihkan untuk dapur umum (untuk kebajikan) atau untuk caravanserai.
Gerau ialah tukang masak diraja. Nak cari istilah untuk dapur istana tak jumpa. Tapi tak masuk sebab tutup tengah ubahsuai. Di bawah kubah-kubah kecil yang menudung dan serombong-serombong asap yang menjulang awan ada peragaan seragam-seragam tukang-tukang masak, pelayan-pelayan sultan, senduk dan sudip, periuk dan belanga.
Pada zaman Dinasti Ching, Kota Larangan mempunyai 185 orang gerau dan membeli 3000 ekor ayam seminggu demi menampung 1200 orang sida-sida, 840 orang pengawal dan 350 orang inang dan dayang walaupun dinasti itu telah berakhir.
Ada 1200 orang gerau di Topkapi yang menyediakan 20000 hidangan makanan setiap hari, termasuk hidangan tiga kali makan untuk 5000 orang yang tinggal di istana dan hidangan yang diagihkan untuk dapur umum (untuk kebajikan) atau untuk caravanserai.
Post a Comment